TeacherSpa

Mic ghid de supraviețuire în cancelarie

Data postării

Etapa 1 – Observă

A trecut o săptămână din anul școlar și, în loc să începi să te obișnuiești cu atmosfera de la noul tău loc de muncă, te simți, probabil, din ce în ce mai bulversat de ceea ce ai de făcut și de ce se întâmplă jurul tău. Poate că ai observat ceva din prima zi în care ai intrat în cancelarie (de exemplu, că nu ți s-a răspuns la salut). Poate că încă nu știi sigur unde să te așezi atunci când mergi acolo, că nu ai un loc al tău. Cert e că spațiul cancelariei nu e ceea ce ai crezut.

1. Găștile

Exact ca în filmele americane cu adolescenți (de fapt, mai rău, pentru că aici e vorba de adulți), cancelaria e spațiul unde se manifestă spiritul de gașcă, unde diverse grupulețe domină atmosfera. Poate fi vorba de grupulețe formate pe discipline sau arii curriculare (asta ar fi situația cea mai de dorit, pentru că profesorii de aceeași disciplină petrec destul de mult timp împreună). Poate fi vorba de preferințe personale sau trăsături comune de caracter (ca într-o clasă, orice cancelarie va avea grupuri de rebeli, „fetele rele” sau singuratici). Învață să observi componența grupurilor și să te raportezi la persoanele din cadrul lor în funcție de tipologie. De exemplu, nu te plânge de faptul că o clasă îți creează probleme unui profesor rebel, pentru că, în ochii lui, vei ajunge probabil să fii tu vinovat de situație.

2. Decidenții

În orice școală, organizarea e făcută în funcție de tot felul de comitete, comisii, consilii și cu tot felul de responsabili. Dacă ești nou în școală, va trebui să te raportezi la multe dintre aceste mini-organizații, a căror componență se schimbă periodic, dar, în general, persoanele decidente rămân aceleași. Deja ai interacționat, probabil, cu responsabilul de catedră și cu responsabilul de orar. În funcție de mărimea școlii, aceștia sunt mai mult sau mai puțin ocupați. Dacă ești într-o școală mai mică, vei avea treabă cu responsabilul de catedră foarte des, sau, de ce nu, poți fi singurul profesor pentru o anumită disciplină. La fel, într-o școală mică, responsabilul cu orarul face munca de organizare a programului o dată, maxim de două ori. Cu totul altfel stau lucrurile în școlile mari. Într-o catedră cu 8-9 profesori va trebui să îți găsești locul și nu va fi ușor, pentru că te vei confrunta cu grupulețe, bârfe și tot felul de alte discuții conexe (inclusiv opinii radical diferite asupra disciplinei pe care o predați). La fel, într-o școală mare, responsabilul cu orarul are extrem de mult de furcă în a pune toate orele în ordine. Intervine lipsa spațiului, clasele mari (care de multe ori lucrează pe grupe) și, în primul rând, orgoliile și pretențiile. Deci, observă cu atenție care e structura catedrei și cât de mult are de lucru responsabilul cu orarul (și cât este de agasat) și situează-te într-o poziție neutră și echidistantă, pentru a nu te trezi cu surprize neplăcute. De asemenea, ne pare tare rău să îți spunem asta, dar ai șanse mari ca în  primii ani de învățământ să cam închizi școala.

3. Binevoitorii

Dacă imaginea cancelariei pe care am conturat-o până aici ți se pare prea sumbră, să știi că lucrurile nu stau chiar așa de rău. În orice școală, vei găsi persoane binevoitoare, care să te ajute și care să îți răspundă la întrebări. În general, e vorba de oameni care cunosc bine școala, lucrează de mult timp acolo și au dispoziția necesară să te inițieze. De cele mai multe ori, nu e vorba de persoane ce au calitatea de decidenți, pentru că aceștia sunt prinși până peste cap în tot felul de activități, în special în perioada de început a anului școlar. Reține însă că, oricât de binevoitor ar fi un coleg, fiecare om are zile și zile și uneori, după vreun conflict cu o clasă mai vocală, nici măcar acești profi de treabă nu mai au energia de a sta de vorbă cu nimeni.

Vei avea zile rele și zile bune în orice cancelarie. Noi suntem de părere că, deși e un spațiu cu un vibe foarte puternic (de multe ori prea puternic), te poți adapta. Fă însă acest lucru cu răbdare și nu presupune din start că înțelegi mecanismele de funcționare a noii tale școli, chiar dacă nu e prima în care lucrezi. Lasă-ți timp să observi funcționarea micii lumi în care ai intrat și abia apoi încearcă să o înțelegi și să i te adaptezi.

Va urma…

Mai multe
articole