Etapa 2 – Integrează-te
După două săptămâni de la începerea școlii, probabil că ai început să te prinzi cum stau lucrurile în noua ta școală. Până acum, ar fi bine să știi care sunt persoanele abordabile și cele inabordabile și cum să relaționezi cu directorul și cu diverșii colegi care administrează activitatea comitetelor și comisiilor din școală. Probabil că ți-ai dat seama și ce strategie trebuie să urmărești în caz că ai nevoie să folosești xeroxul din școală (mai exact, cu cât timp înainte trebuie să te așezi la coadă) și, eventual, l-ai convins pe informatician să îți dea parola de wi-fi.
Totul pare deci că merge bine, colegii sunt în regulă, elevii te ascultă, orarul s-a stabilizat, iar directorul are un stil de management relaxat. Apoi…bam!
1. Remarci înțepătoare
Scenariul 1
Intri fericit pe ușa cancelariei într-o dimineață și te bucuri că ai găsit un scaun liber. Saluți colegii aflați deja în încăpere, însă, din direcția uneia dintre doamne, în loc de răspuns la salut, primești o privire lungă, ațintită, poate, asupra blugilor tăi sau a tenișilor din picioare. Doamna întreabă, consternată: „Chiar așa!?” iar tu privești lung, neînțelegând unde ai greșit.
Soluția
Zâmbește și spune-i că ai multe ore azi și ai planificat activități ce presupun multă mișcare (merge la orice materie). Așa, arăți că ești un profesor atât de dedicat, încât îți adaptezi ținuta la conținutul orelor.
Scenariul 2
Intri fericit pe ușa cancelariei într-o dimineață și te bucuri că ai găsit un scaun liber. Saluți colegii aflați deja în încăpere dar, în loc de salut, șeful de catedră te ia la rost în privința uneia dintre planificările predate (sau a unui plan de unitate de învățare), unde nu ai respectat nu știu ce din metodologie.
Soluția
Recunoaște-ți greșeala și roagă-l (roagă-o) să te ajute cu un model de planificare. Ai șanse, astfel, să dezamorsezi orice conflict incipient și îi dai posibilitatea să-și exercite autoritatea. În plus, afli cum să eviți situațiile de acest gen. E mult mai simplu să eviți un conflict decât să fii tot timpul pe picior de război.
2. Vibe negativ
„Clasa asta mă scoate din minți!”
„Până aici! Dacă elevul X mai face odată asta, cer exmatricularea!”
„Nu mă mai deranja cu prostii!”
„Predau de 10 ani (5, 10, 20, introdu orice valoare). E aceeași porcărie!”
„Mai avem 150 de zile până la vacanța de vară.”
„Mai am 25 de ani până la pensie.”
„Cine a luat manualul X de pe masă?!”
„Suntem noi împotriva lor (elevi, părinți, autorități în educație).”
Dacă în majoritatea zilelor auzi genul acesta de replici, poate că nu ai norocul unei cancelarii foarte prietenoase. Chiar și așa, există soluții.
- Ai fi surprins să afli cât de mult se relaxează atmosfera cu ajutorul unei cafele, a unui ceai sau, de ce nu, a unei gustări. Propune organizarea unui colț dedicat relaxării, unde să aveți un filtru de cafea, un fierbător ce ceai și, eventual, un cuptor cu microunde.
- Oferă sprijin colegilor. Orice profesor, dar absolut orice profesor are momente proaste la clasă, în care elevii reușesc să îl scoată din minți. Dacă vreunul dintre colegi traversează o astfel de perioadă, încearcă să îi îndrepți atenția asupra unor aspecte pozitive ale profesiei. Cel mai probabil, conflictul nu e cu o clasă întreagă, ci doar cu unul-doi elevi.
- De multe ori, profesorii suferă de burnout, întrucât meseria în sine este stresantă și uneori nu reușește să aducă îndeajuns de multe satisfacții. Cel mai bun mod de a lupta împotriva acestui simptom psihologic este să îi determini pe cei afectați să își aducă aminte ce îi pasionează la domeniul ales sau la meseria de profesor în general. Pornește discuții legate de ce ai mai citit în domeniu, ce fel de resurse folosești și, de ce nu, dacă ești începător mai ales, cere sfaturi. Cu siguranță îți vor prinde bine.
3. Clase dificile
Atunci când au un profesor nou, elevii au tendința să nu se manifeste de la început. Se vor simți îndeajuns de confortabil în compania ta abia după câteva săptămâni, astfel încât abia atunci vei vedea cu adevărat ce pot să facă. Unele clase te vor surprinde plăcut, pentru că vor fi cu adevărat înțelegători și dornici să lucreze. Alții te vor surprinde, poate, neplăcut, refuzând să colaboreze și sfidându-ți autoritatea. Pentru fiecare caz în parte, va trebui să găsești o soluție. Nu-i lăsa pe elevi să te ia pe nepregătite (de fapt, nu-i lăsa nici pe colegi sau pe director, pentru că, în învățământ, e o practică des întâlnită) și fii gata să contracarezi orice încercare de a-ți știrbi autoritatea. Dacă ar fi să dăm un reper temporal, nu zâmbi (nu te relaxa în preajma elevilor) până la Crăciun. Ai timp după aceea să rezonezi cu ei.
Cu cât petreci mai mult timp într-o școală, cu atât vei observa un paradox: etapele de început se repetă în fiecare an. Toți cei ce fac parte din aceste microuniversuri care sunt școlile, indiferent dacă sunt profesori sau elevi, au nevoie de o perioadă de adaptare la fiecare început de an. Evident, cu cât stai mai mult într-un colectiv, cu atât îi vei cunoaște mai bine modul de relaționare. Dar, în mare etapele se vor repeta în fiecare an. Deci, ține-te tare. Până la urmă, e frumos să fii profesor!