Introducere

Bun venit în colțul tău secret de teorie literară!

Da, știm, noțiunea de „fițuică” nu e tocmai etică. Dar, sincer, de câte ori nu ți-ai fi dorit să ai toată teoria literară și lingvistică de care ai nevoie la clasă strânsă la un loc? Sau fișe monografice ale autorilor? Toți am experimentat, la un moment dat, o clipă de uitare în care nu am mai știut exact care erau etapele de creație ale lui Lucian Blaga sau care era diferența între ritmul iambic și cel trohaic.

Din aceste motive, am strâns noțiunile de teorie literară care apar cel mai des în programe, manuale, culegeri, subiecte de bac (și, nu în ultimul rând, în întrebările încuietoare ale elevilor) într-un singur loc. Mai mult, am vrut ca toate aceste structurări aride și complicate să nu te mai obosească, cel puțin din punct de vedere vizual. De aceea, am conceput reprezentări grafice ale teoriei literare și a parcursului monografic al autorilor din programă, în speranța că îți vor fi de ajutor.

La începutul anului, îți oferim un calup de materiale necesare recapitulărilor teoretice de la începutul fiecărui an. Ulterior, vom continua să venim cu noi și noi scheme și materiale, detaliind aspecte monografice pentru diferiți autori sau insistând asupra unor noțiuni de teorie literară sau lingvistică necesare în predare.

Ce vei găsi în acest pachet:

  • Definiții, exemple și clasificări ale genurilor epic, liric și dramatic;
  • Definiții, exemple și clasificări ale speciilor literare aferente genurilor epic, liric și dramatic;
  • Definiții, exemple și clasificări ale noțiunilor fundamentale de teorie literară aferente genurilor epic, liric și dramatic;
  • Definire, periodizare, descriere și reprezentați români și străini pentru toate orientările culturale și literare prevăzute de programă;
  • Fișe monografice cu perioade de creație și scrieri reprezentative ale autorilor din programă.