TeacherSpa

7 sfaturi pentru un program de studiu eficient

Data postării

Examenul de titularizare e un examen important, dar, până la urmă, trebuie tratat similar cu orice alt examen pe care l-ai susținut de-a lungul timpului. Spre deosebire de examenele din timpul facultății, examenul de titularizare îți acordă o marjă mai îndelungată de timp în care te poți pregăti. Ai nevoie, deci, de un plan bun de studiu, în care timpul să fie gestionat eficient. Mai jos, îți oferim câteva sfaturi despre cum să îți organizezi timpul și să ai un program de studiu eficient.

  1. Alcătuiește-ți un orar

Organizarea programului trebuie să fie o prioritate într-o perioadă atât de aglomerată ca aceea de dinaintea unui examen important. Acordă prioritate unor activități, dedicându-le un anumit interval de timp și încearcă să aerisești programul, eliminând sarcinile inutile. Nu uita de pauze pentru masă sau relaxare. De asemenea, include auto-evaluări periodice pe care să le cronometrezi. Dacă ești fan al tehnologiei, folosește o aplicație-calendar pentru a marca datele și sarcinile de lucru importante.

  1. Fă o listă de priorități a temelor pe care le ai de parcurs

În funcție de nivelul de cunoștințe pe care îl ai, de preferințe și de conținuturi, ordonează subiectele pe care trebuie să le parcurgi într-o ordine care să pună accent pe acele teme care îți creează probleme. Evită să acorzi prea mult timp subiectelor simple și concentrează-te asupra celor problematice, ce au o mai mare probabilitate de a fi testate.

  1. Rezolvă teste de antrenament

Testele de antrenament au rolul de a îți clarifica tipologia subiectelor, condițiile reale de desfășurare a examenului și de a-ți dezvălui propria capacitate de adaptare la timpul de rezolvare. Organizează-ți singur sesiuni de testări, rezolvând subiecte apărute în anii anteriori la titularizare, cu respectarea condițiilor de examen (cu timp-limită și fără acces la surse de informare).

  1. Dezvoltă o strategie de rezolvare

În funcție de tipologia subiectelor și de timpul de care ai nevoie pentru rezolvarea fiecărui tip, pune la punct o strategie care să te ajute să profiți de fiecare moment al examinării. Ai grijă să incluzi timp de rezolvare pentru fiecare cerință. În caz că vreunul dintre subiecte te blochează, treci mai departe și nu pierde timp căutând un răspuns incert. Întoarce-te la subiectele nerezolvate la final și încearcă să dai un răspuns atunci. Având o strategie de rezolvare pregătită, nu vei mai pierde timp gândindu-te la ordinea rezolvării în momentul examenului.

  1. Lasă-ți timp pentru recapitulare

După ce ai parcurs materia pe care o ai de învățat, reia conținuturile și verifică dacă nu ți-a scăpat vreunul din vedere. De asemenea, recapitulează ceea ce ai învățat. Acest lucru te va ajuta să îți aduci aminte în timpul examenului.

  1. Fă scurte pauze

Nu te lăsa pradă tentației de a studia non-stop pentru a te pregăti pentru examen. Acumularea unei cantități mari de informații nu va face altceva decât să îți ridice nivelul de stres și, uneori, te poate chiar împiedica să reții lucrurile importante. De aceea e esențial să îți faci un program de studiu care să includă și pauze și să îl respecți.

  1. Nu pierde vremea

Pentru cea mai bună gestionare a timpului, asigură-te că îți folosești fiecare moment premergător examenului în cel mai bun mod posibil. Nu lăsa cele mai grele teme și subiecte pe final, ci dozează materia echilibrat în programul de studiu și ai grijă să respecți acest program. De asemenea, elimină, pe cât posibil, acele lucruri ce te poți distrage în timpul studiului.

Sperăm că aceste idei îți sunt de folos în organizarea programului de studiu înaintea examenului de titularizare și că vei reuși să reduci stresul testării cu ajutorul lor.

Mai multe
articole