Așadar, ai reușit! Ai dat examenul și ai găsit un post de profesor. Indiferent dacă ai experiență de ani de zile la catedră sau ești în primul an de învățământ, o școală nouă poate reprezenta o provocare. Iată ce poți face pentru a te adapta mai repede și mai ușor.
1. Încearcă să afli câteva lucruri despre școala în care vei lucra
Vei putea face asta cel mai bine atunci când îți vei întâlni colegii, dar până atunci încearcă să înțelegi ce rol are școala respectivă în comunitatea din care face parte.
2. Cunoaște-ți colegii
În special atunci când ești în primii ani de activitate, ieși din zona de confort și poartă discuții cu colegii (atât cei care predau aceeași disciplină, cât și alții) pentru a te familiariza cu atmosfera din cancelarie și din respectivul colectiv. Nu ezita să le ceri ajutorul. În cele mai multe cazuri, profesorii cu experiență se bucură să le fie alături colegilor mai tineri.
3. Familiarizează-te cu materialele didactice utilizate în școală
Discută cu șeful de catedră și află ce manuale sunt folosite în școală și ce îți poate recomanda referitor la tipologia documentelor și a activităților care sunt așteptate de la tine. De asemenea, încearcă să înțelegi ce fel de persoană este (de exemplu, dacă e autoritar sau are o atitudine de susținere colegială) și, dacă și se pare adecvat, cere ajutor pentru orice aspect ți se pare neclar.
4. Pregătește-te pentru munca cu elevii
Dacă lucrezi de câțiva ani în învățământ, sortează-ți materialele utilizate la clasă și vezi unde poți aduce îmbunătățiri. Încearcă să analizezi, măcar parțial, cât de bine a funcționat în predare-evaluare fiecare material utilizat și schimbă acele părți ce ți se pare că nu dau randament. De asemenea, fii pregătit să modifici o mare parte atunci când schimbi școala, pentru că elevii din comunități diferite vor reacționa diferit.
Dacă ești în primul an de învățământ, nu te aștepta să îți poți pregăti toate materialele de la bun început. Portofoliul profesorului și seturile de fișe, teste și materiale de predare se construiesc în timp, acumulând experiență. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te familiarizezi cu programa și manualele și să încerci să proiectezi în detaliu prima unitate de învățare pentru fiecare nivel de clasă.
5. Acordă timp dezvoltării profesionale
Probabil că, dacă ești în primul an într-o școală nouă, cursurile de perfecționare nu sunt ceva la care să te gândești la începutul anului școlar. Dar perfecționarea didactică e necesară și e de preferat ca solicitarea să nu te găsească nepregătit. Gândește-te ce te-ar interesa să îmbunătățești în activitatea ta profesională și caută cursuri care să se grefeze pe acele aspecte. Ofertele abundă, atât în mediul online, cât și în formatul cursurilor față în față.
6. Documentează-te
Cu siguranță că în timpul anului școlar, prins în toate activitățile specifice muncii de profesor, nu ai la dispoziție cât timp ai vrea pentru a-ți clarifica diverse noutăți din cadrul specialității tale sau de natură didactică. Folosește perioada vacanței pentru a acorda interes și acestui domeniu, care, cu siguranță că te va ajuta să evoluezi în plan profesional.
7. Acordă timp dezvoltării personale
În iureșul de început de an școlar, e foarte ușor să uiți de tine și de nevoile tale ca persoană. Încearcă să pui la punct cât mai multe lucruri din timp, pentru ca atunci când încep solicitările, să nu fii copleșit de ele. Învață să îți construiești programul în așa fel încât, măcar o dată la câteva zile, să îți lași la dispoziție o oră-două pentru a face ceva pentru tine, fie mișcare, relaxare, lectură de plăcere sau orice altceva ce nu presupune stres.